Tunteiden Tuuli

Tunteiden Tuuli – tunnetaitokasvatusta draaman keinoin

Lastenkulttuurikeskus Versossa kehitetty Tunteiden Tuuli -menetelmä on draamaharjoitteisiin pohjautuva metodi esi- ja alkuopetuksen tunnetaitokasvatukseen.

Menetelmän on kehittänyt draamaohjaaja Nazia Asif osana Etelä-Savon ELY-keskuksen rahoittamaa Versoverkko-Etelä-Savoon -hanketta (2012- 2014).

– Tunteet ovat abstrakti ja laaja asia, ja draaman keinoin tunteet voidaan purkaa pieniksi, yksinkertaisiksi asioiksi. Lapset ovat oppineet hahmottamaan, mitä tunteet ovat ja miten niitä voi ilmaista, Nazia Asif kertoo.

Menetelmän sisältö

Tunteita käsitellään jokaisen noin 10 lapsen ryhmän kanssa neljän 1,5-tuntisen tuokion aikana. Menetelmän kokonaisuus aloitetaan kirjeellä, jonka lapset saavat Tuuli-nimiseltä tytöltä.

”Minulla on hyvä ystävä, jonka nimi on Tuuli. Tuulilla on iso ongelma, johon hän on pyytänyt apua. Tavallisesti toisten kirjeitä ei saa lukea muille, mutta Tuuli on antanut minulle luvan lukea kirjeen teille.”, kertoo työpajan vetäjä ja lukee käsinkirjoitetun kirjeen lapsille.

Tuuli pohtii kirjeessä omituisia tuntemuksiaan ja kokemuksiaan, ja lasten kanssa pohditaan leikin keinoin, mitä ne mahtavat tarkoittaa. Tunteita käsitellään kaikkiaan neljän 1,5h tuokion aikana. Neljännellä tapaamiskerralla lasten elämysten kautta syntyneet oivallukset kirjataan ylös ja lähetetään Tuulille.

Tunnetaitokasvatus osana kulttuurikasvatussuunnitelmaa

Tunteiden Tuuli-menetelmä on osa Keski-Savon kuntien (Varkaus, Joroinen, Leppävirta, Heinävesi) yhteistä Kulttuuriketju -kulttuurikasvatussuunnitelmaa 1-luokille.

Kulttuuriketju-suunnitelma otettiin käyttöön uuden opetussuunnitelman myötä elokuussa 2016. Tunnetaidot ovat osana opetussuunnitelman valtakunnallisia perusteita, ja Kulttuuriketjun Tunteiden Tuuli-osion avulla opettajia tuetaan opetussuunnitelman laaja-alaisen osaamisen tavoitteiden täyttämisessä.

Nykyisessä toimintamuodossa opettajat koulutetaan vetämään menetelmää ryhmänsä kanssa itsenäisesti, ja taidekasvattaja vierailee luokassa ensimmäisen tuokion verran polkaisemassa toiminnan käyntiin.

Tunteiden Tuuli-koulutukset

Verso kouluttaa Tunteiden Tuuli -menetelmää varhaiskasvatuksen, esiopetuksen ja perusopetuksen henkilöstölle tilauksesta. Menetelmä sopii myös muille lasten ja nuorten parissa työskenteleville.

Koulutus toteutetaan kahden iltapäivän/illan koulutuksena (4h/kerta) ja maksimiosallistujamäärä on 20.

HINNASTO

Kysy lisää koulutuksesta:
julia.vatanen @ varkaus.fi / 044 444 2457

Tunteiden Tuuli-menetelmäopas

Lataa Tunteiden Tuuli-menetelmäopas maksutta käyttöösi tästä.