Toinen kerta

Aamujumppa, joka saa kehon ja mielen liikenteeseen

Käydään taputellen ja nimeten kehonosat läpi. Varsinaisessa tehtävässä ohjaaja sanoo jonkun kehonosan. Ryhmän tulee ryhtyä heiluttamaan kehonosaa omaan tyyliinsä. Ohjaaja sanoo seuraavan kehonosan ja sitä ryhdytään heiluttamaan.
Lopuksi jokainen mainittu kehonosa heiluu yhtä aikaa. Tehtävä muuttuu vielä hauskemmaksi, kun käyttää musiikkia taustalla.

Lopuksi siis villiä jorausta ja koko kehon heilutusta
musiikin tahtiin!

”Mistä olikaan kysymys?”

Pieni kertaus tarinasta kannattaa, jos edellisestä tuokiosta on aikaa. Tunteistahan oli kysymys! Siksi onkin hyvä hetki kysyä lapsilta, millä tuulella he ovat olleet aamulla. Tuuli on ollut erittäin onnellinen kuultuaan, ettei ole muuttumassa monsteriksi. Hän on tuntenut itsensä suorastaan helpottuneeksi. Hän on myös erittäin tyytyväinen oppimiinsa ilmeisiin. Hetken Tuuli oli kuitenkin hmm.. mietteliäs: Tuulille heräsi kummastus. Näkyvätkö tunteet vain kasvoilla? Kun onhan meillä tämä keho, joka ulottuu varpaista päälakeen. Tätä pitää testata. Onko kenelläkään arvausta?

Liikkuvat kehot

Laitetaan musiikki soimaan ja lähdetään liikkumaan eri tavoin. Tässä vaiheessa ei vielä puhuta tunteista vaan lähdetään testaamaan, kuinka omaa kehoaan
voi liikuttaa. Ohjaaja on mukana näyttämässä mallia. Kun ryhmä kuulee sanan STOP, on aika pysähtyä ja jäätyä paikalleen. Silloin myös musiikki hiljenee. Ja
sitten vaihdetaan liikkumistapaa!
Liikkua voi mm. HITAASTI, surullinen, väsynyt, NOPEASTI, kiireinen, vihainen, RASKAASTI, väsynyt, surullinen, KEVYESTI, onnellinen, iloinen, KÄPPYRÄISENÄ RUSINANA, AIVAN KASAAN RUTISTUNEENA, äkäinen, PITKÄNÄ HUJOPPINA, JONKA SELKÄ ON SUORA, PÄÄ PILVISSÄ JA
JALAT AINAKIN 2 KM PITKÄT itsevarma, iloinen, ylpeä. Jokaiselle tunteelle voi valita tunteeseen sopivan musiikin.

Liikkumisen jälkeen rauhoitutaan yhdessä miettimään, milloin ihminen liikkuu edellä mainituilla tavoilla. Milloin ihminen liikkuu nopeasti? Entäs hitaasti?
Nimetään yhdessä tunteet jokaiseen liikkumistapaan. ”Niin! Kyllähän ne tunteet näkyvät kehossa! Ja tuntuvat! Kuka on joskus jännittänyt niin, että mahaan koskee? Pää on punainen? Ja kädet hikoilevat?”

Tunnepeili

Ryhmä jaetaan kahteen osaan. Ryhmäläiset menevät seisomaan kahteen riviin vastakkain. Kahden rivin välissä tulee olla välimatka, jotta nähdään koko keho.
Päätetään kuitenkin ensin, kumpi puoli peilaa ja kumpi puoli toistaa liikkeet.

Kun on hetki peilattu, alkaa tarina: on aamu, peilaaja
on väsynyt, sitten tulee kiire, kiire saa vihaiseksi,
viha surulliseksi. Kunnes mieleen tulee iloinen asia!

Peilaajat tekevät liikkeitä kunkin tunteen mukaan peilin toistaessa näkemänsä.
Lopuksi vaihdetaan puolia niin, että toinen puoli on peili ja toinen peilaaja!

Tehtävää aloittaessa on hyvä korostaa katsomista. Ole tarkka ja toista kaverin liikkeet mahdollisimman tarkasti! Tunteisiin liittyy toisen katsominen ja tarkkailu! Mitä kaverin kehonkieli viestii?

Lopetus

Jälleen on aika kiitoksen. Tuulille on sadellut monta hyvää
ohjetta ja neuvoa kehonkieleen liittyen. Mitähän ihmettä
seuraavaksi tapahtuu?