Unohtuneet eväät

Unohtuneet eväät

Unohtuneet eväät -tuokioiden taustalla on kulttuuriperintökasvatus, paikallishistoria, vanhat valokuvat ja esineet sekä kuvitteellinen tarina Eetu-pojasta, joka vie isälleen töihin eväät, jotka unohtuivat kotiin. Tarinassa isän työpaikka vaihtelee paikkakunnan historiasta riippuen (Heinävedellä kanavat, Joroisissa tervantuotanto, Leppävirralla metalliteollisuus ja Varkaudessa paperiteollisuus).

Unohtuneet eväät -draamatarinaa käsitellään eri taideaineita painottaen (draama-, sanataide-, tanssi-, visuaalinen- ja musiikkituokiot).

Unohtuneet eväät –
toiminnallinen draamatarina

Auringon ensisäde ikkunan raosta osuu Eetun silmään ja herättää hänet. Kissa haukottelee ja venyttelee itseään, mutta pian valpastuu ja höristelee korviaan. Hiiri rapistelee porstuassa.

Äiti on juuri astumassa ovesta sisään, kun hän meinaa kompastua ulos säntäävään kissaan. Äiti saa juuri laitettua ämpärin lattialle, mutta polttopuut putoavat.

Isä herää äristen ja menee ulos. Vauva puhkeaa parkumaan. Isoveli, isot siskot ja pikkusisarukset heräilevät oljilta lattialta ja tuvan penkeiltä mutisten ja huokaillen. Äiti on jo saanut tulet hellaan.

Aamupalasen jälkeen isä lähtee töihin ja ottaa isoveljen apumieheksi. Isot siskot jäävät äidin kanssa kotiin hoitamaan pienempiä lapsia.

Eetu huokaisee, koska hän ei ole vielä tarpeeksi vanha isän apulaiseksi. Eetun mietteet katkaisee äidin huudahdus: ”Voi kauhistus, isä ja Kaarlo unohtivat eväät!”

Eetu pääsee sittenkin isän työpaikalle, sillä hänen pitää lähteä viemään eväitä.

Eetu lähtee eväiden kanssa metsän poikki, jossa vastaan tulevat hevosrattaat. 

Eetu pääsee rattaiden kyydissä isän työpaikalle. (Kuva: Varistaipaleen kanava / Maaveden tervatehdas / Sorsakosken hiontaverstas / Ratatyömaa / Varkauden tehtaat)

Tarina: Minnamaria Koistinen, Soisalo-opisto / Lastenkulttuurikeskus Verso 2015

Lisämateriaaleja:

Tulostettava PDF: Vinkkilista Unohtuneet eväät

Verkkomateriaaleja kulttuuriperintökasvatukseen