Neuvolataiteilija 2020

Lastenkulttuurikeskus Verso on käynnistänyt kokeilujen avulla Taideneuvola-toimintaa eri muodoissaan vuosien 2018 – 2019 aikana useilla paikkakunnilla. Taideneuvola yhdistää neuvolan ja taidekasvatuksen.

Taiteen edistämiskeskus myönsi Versolle 15 000 euron avustuksen Neuvolataiteilija 2020-hankkeeseen, joka työllisti eri alojen taiteilijoita neuvolan ja perhetyön kanssa tehtävän yhteistyöhön Verson kahdeksassa jäsenkunnassa (Heinävesi, Hirvensalmi, Joroinen, Juva, Leppävirta, Pieksämäki, Rantasalmi ja Varkaus) vuoden 2020 aikana.

Taidetta arkisiin ympäristöihin

Hankkeen tavoitteena oli luoda uudenlaista toimintaa taidekentän ja neuvolajärjestelmän sekä perhetyön ja perhekeskusten yhteistyöhön.

Hankkeessa taiteilijat saivat työtilaisuuksia uusiin toimintaympäristöihin, kun taas lapset ja perheet saivat elämäänsä taidetta arkisissa ympäristöissä. Taiteilijan tai taiteen saattoi kohdata esimerkiksi terveydenhoitajan työparina, neuvolan odotusaulassa tai arkisena osana kokonaisvaltaisempaa perhetyön kenttää myös sellaisissa tilanteissa, joissa siihen ei ole totuttu.


Pelillisiä ja tarinallisia elementtejä

Hankkeeseen valittiin mukaan seitsemän taiteilijaa Verson toiminta-alueelta. Hanketta koordinoi yhteisömuusikko, lto Niina Hiitola Heinävedeltä. Mukana oli mm. kuvataiteen, sanataiteen, draaman, musiikin ja yhteisötaiteen edustajia Varkaudesta, Rantasalmelta, Juvalta ja Mikkelistä.

Aluksi kartoitettiin taiteilijoiden ideoita ja neuvoloiden sekä perhetyön kentän toiveita ja koottiin niistä koronarajoitusten sallimissa puitteissa toteutettavissa olleita toimintatapoja. Kaikkiin Verson jäsenkuntiin jaetaan vuodenvaihteessa mm. neuvolatilojen seinille tarinataulut, joihin perheet voivat tutustua odotustiloissa. Lisäksi jäsenkuntien neuvoloiden terveydenhoitajien ja kuntien perhetyötekijöiden käyttöön on tuotettu lorupussit ja odottaville perheille suunnatut pelikortit.

Erilaisia taidetuokioita toteutettiin perheille taiteilijoiden ja sote-ammattilaisten yhteistyössä. Tuokiota toteuttivat Iiris Salmela, Helinä Juurinen, Katja Suomalainen ja Niina Hiitola.

Lisäksi Varkauden uuden neuvolan aulatiloihin AALTO hyvinvointikeskukseen toteutettiin keramiikkataiteilija Leena Mäki-Patolan luoma teos ”Polku”.

Neuvoloihin tuotettu Lapakkosten eriskummallisen perheen tavallisesta elämästä kertova seinätarina ”Piikkihäntiä, pissataukoja ja donitseja” on myös julkaistu videona Verson YouTube-kanavalla. Tarinan on kirjoittanut teatteri-ilmaisun ohjaaja Väinö Makkonen ja kuvittanut kuvataiteilija Joni Ahonen. Videon on editoinut ja lukenut äänisaduksi Verson tuottaja Julia Vatanen.

Katso Piikkihäntiä, pissataukoja ja donitseja-videotarina >>