Haluatko mukaan toteuttamaan Harrastamisen Suomen mallia 2024-2025? 

Harrastamisen Suomen malli – mieluisa ja maksuton harrastus kaikille lapsille ja nuorille koulupäivän yhteyteen 

Harrastamisen Suomen mallin tavoitteena on mahdollistaa jokaiselle lapselle ja nuorelle mieluisa ja maksuton harrastus koulupäivän yhteydessä. Toimintamallissa keskeistä on lasten ja nuorten kuuleminen. Harrastukset valitaan oppilaiden toiveiden mukaisesti.  

Varkauden kaupunki sekä Rantasalmen, Joroisten ja Leppävirran kunnat hakevat Harrastamisen Suomen mallin jatkorahoitusta lukuvuodelle 2024-2025.  

Kutsu yhteistyöhön: ilmoita tietosi lomakkeella 

Kutsumme harrastustoimintaa järjestäviä yhteisöjä (yhdistyksiä ja yrityksiä) sekä yksittäisiä toimijoita, kuten taiteilijoita ja taidekasvattajia mukaan suunnittelemaan lapsille ja nuorille koulupäivän yhteydessä tarjottavaa harrastustoimintaa. Harrastuksen ohjaajilla tulee olla tarvittavat tiedot ja taidot huomioiden harrastuksen sisältö sekä lasten ja nuorten kanssa työskentely. 

Ilmoita viestin lopussa olevan linkin lomakkeella ma 12.2.2024 mennessä, millaista harrastustoimintaa pystyisit tarjoamaan, minä viikonpäivinä (ma-pe) ja millaisina kellonaikoina (klo 12 – 16 välillä). Harrastukset toteutetaan oppilaiden koulupäivän jälkeen luokkien erilaiset lukujärjestykset huomioiden. Teemme seudullista yhteistyötä, siksi kyselyssä kysytään myös mahdollisuuksista ohjata harrastustoimintaa eri kunnissa. 

Koululaiset ovat vastanneet harrastustoiveiden kyselyyn, jonka pohjalta harrastuksia suunnataan. Alueen koululaisten suosikkitoiveita ovat mm. parkour, kuvataide, kädentaidot, elokuva, animaatio, media, valokuvaus, ruuanvalmistus, tanssi, eläinkerhot, erilaiset liikunta- ja palloilulajit sekä kerhot, joissa voi kokeilla erilaisia harrastuksia. 

Voit tarjota myös harrastusta, joka on jotakin aivan uutta ja erilaista, esimerkiksi taidetta ja liikuntaa yhdistävä harrastus, kokkikerho ulkona, kuvista luonnossa musiikin kera tai vaikkapa salapoliisikerho! 

Harrastukset valitaan kuhunkin kouluun koulun oppilaiden kuulemisesta saadun tiedon pohjalta. 

Prosessin eteneminen 

Lomakkeella tarjottava harrastus on alustava tarjous. 

  • Kokoamme harrastustoimijoilta saamiemme vastausten ja lasten toiveiden pohjalta alustavan harrastuslukujärjestyksen, joka on tärkeä osa avustushakemusta. Hakemus valmistuu viikolla 8. 
  • Lopullinen harrastusten määrä määrittyy avustuspäätöksen perusteella, joten suunnitelma on vasta alustava. 
  • Opetus- ja kulttuuriministeriö / Itä-Suomen AVI tekee päätökset huhti-toukokuussa.  
  • Avustuspäätöksen jälkeen teemme lopulliset valinnat ja sopimukset harrastusten tarjoajien kanssa. 

Harrastukset toteutuvat viikoittain syyskuusta 2024 toukokuuhun 2025. Jos tarjottuun harrastukseen ei tule osallistujia, harrastus peruuntuu. 

Linkki kyselyyn: 

Seurat, yritykset ym. yhteisöt: https://forms.gle/hPyGNJioKQAgkQtU9

Taiteilijat ja taidekasvattajat: https://forms.gle/YfjaHrhyFkh6VpQi9

Koulujen henkilökunta: https://forms.gle/WiCvRnvtm5sGh7FK6