Lapsen oikeuksia juhlitaan taiteen parissa

Lapsen oikeuksien viikko on toiminnallinen teemaviikko, jonka tavoitteena on edistää YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen tunnettuutta. Viikkoa vietetään 18.–24.11.2019.

Jokaisen ihmisen persoonallisuuden ja identiteetin kunnioittaminen kuuluu ihmisoikeuksien, perusoikeuksien ja ylipäätään ihmisyyden ytimeen. Lapsen oikeuksien sopimuksen 30-vuotisjuhlavuoden kansallisena teemana on lapsen oikeus olla oma itsensä.

Lastenkulttuurikeskus Versolle Lapsen oikeuksien viikko on vuoden tärkein juhla, sillä koko toiminta perustuu YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen, joka takaa jokaiselle lapselle ja nuorelle oikeuden taiteeseen ja kulttuuriin. Tänä vuonna teemaviikkoa juhlitaan Etelä- ja Pohjois-Savossa erilaisten osallistujille maksuttomien taidetoimintojen parissa.

Taideleikkiä ja perhetapahtumia

Verson juhlaviikko käynnistyy Rantasalmen Perhekeskus Kehrässä Taideleikki-tuokiolla maanantaina 18.11. Taideleikki-tuokiot ovat pienimmille suunnattuja värileikkejä, joissa tutustutaan kuvataiteen maailmaan muun muassa erilaisilla marjoista ja soseista tehdyillä väreillä moniaistisessa värimaailmassa. Leppävirran kirjastolla Taideleikki-tuokioita vietetään keskiviikkona 20.11. ja Joroisissa Perhekeskus Kuperkeikassa torstaina 21.11. Varkaudessa perheen pienimpien taidetoimintaa toteutetaan perjantaina 6kk-ikäisten ryhmäneuvolassa.

Heinävedellä kokoonnutaan torstaina Päivänpesään Perheiden musatorstaihin ja lauantaina 23.11. Varjentiiniin Perheiden Taidepiknikille, jossa teemana on ”Maailman lapset”. Perheiden taidepäivää vietetään lauantaina myös Savonlinnassa, jossa tutustutaan Riihisaaren museon Ajan Henki-näyttelyyn taidetoiminnan siivittämänä. Tapahtuma on osa Wanhan Savonlinnan joulunavausta. Savonlinnassa lapsen oikeuksia juhlitaan viikon aikana myös Nukketeatteri Reaktorin Siilin Talvi-esityksillä päiväkodeissa, satutuokiolla Joelissa sekä Tunteiden Tuuli-tuokioilla eskareissa.

Jokainen on ainutlaatuinen joka päivä

Varkaudessa teemaviikkoa juhlitaan tiistaina 19.11. kirjastossa satutuokiolla, jonka teemana on ”Pieni mutta tärkeä” sekä sunnuntaina 24.11. Varkauden museoiden perhesunnuntaissa, jossa lehti taipuu lukemisen jälkeen joulukoristeiksi. Viikon huipennuksena on sunnuntaina 24.11. myös Pieksämäen lapsiperheverkoston Veturitorilla järjestämä suurtapahtuma Kaikki kyytiin HOP!, jonka toteutuksessa Versokin on mukana.

-Lastenkulttuurikeskuksen näkökulmasta jokainen päivä on lapsen oikeuksien päivä. Jokaisena päivänä tulee muistaa, että lapsella on oikeus olla oma ainutlaatuinen itsensä ja oikeus ilmaista itseään erilaisin tavoin. Me aikuiset annamme sille mahdollisuuden. Taide ja kulttuuri antavat eväitä oman identiteetin kasvuun sekä erilaisten ilmaisukeinojen löytämiseen, muistuttaa lastenkulttuurikoordinaattori Terhi Siippainen.

Kouluissa ja päiväkodeissa Verson toiminta pyörii normaalisti myös teemaviikon aikana, ja esimerkiksi Leppävirralla 3. luokkalaiset pääsevät lapsen oikeuksien viikolla jo kolmatta vuotta peräkkäin kokeilemaan klovneriaa koulupäivän aikana osana Kulttuuriketju-kulttuurikasvatussuunnitelmaa. KaiKuVa – kaikille kulttuuria vapaa-aikaan –toiminnassa puolestaan kokoonnutaan iltapäivisin mm. visuaalisten taiteiden, teatterin tai tanssin pariin Varkaudessa, Joroisissa, Juvalla ja Hirvensalmella myös lapsen oikeuksien viikolla.

Kuva: Satu Juutilainen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *