Roskajuttu

Kaksi ohjaajaa ja hahmot sankossa

Roskajuttu-satusalkkuseikkailu alkaa kahden ohjaajan kertomalla tarinalla, jossa ovat mukana etukäteen roskista ja erilaisista kierrätysmateriaaleista valmistetut hahmot, kuin yksinkertaiset nukketeatterinuket. Hahmot kulkevat kätevästi roskasankossa. Lisäksi tarvitaan toinen sankollinen roskia yleisön soittimiksi: rapisevaa paperia, kahisevia muovipusseja, kolisevia peltipurkkeja ja kiliseviä lasipurkkeja. Ohjaajat pukeutuvat tarinan aikana roolimerkein roolihahmoiksi: Hieno rouva Sibylla Turhanen ja siivooja Sylvi Siisti.

Pertti Purkki = metallipurkki, jonka kansi toimii liikkuvana alaleukana. Huomioi Perttiä rakentaessasi, että suojaat metallin terävät reunat vaikkapa ilmastointiteipillä.

Helinä Kilinä = lasipurkki, jonka sisällä jotakin kilisevää.

Kerttu Kotivalo = aikakauslehti, jonka kannessa silmät (avattu lehti toimii suuna)

Haamuli Hulmunen = Läpinäkyvistä muovipusseista ja esim. kertakäyttökäsineistä muotoiltu hulmuava haamumainen hahmo, yksinkertaisimmillaan vain kulmasta pystyasentoon nostettu pussi.

Börje Banaani = Esimerkiksi keltaisesta tiskirätistä banaaninkuoren muotoon leikattu hahmo, tai virkattu banaaninkuori.

Tiku ja Taku = puiset jäätelötikut, joilla on tussilla piirretyt silmät/kasvot

Rauha Riepu-Rättilä = siivousliina

Mauno Mehupönttö = muovinen mehukanisteri, joka on ylösalaisin käännetty. Korkki on suu ja kahva on nenä. Mauno mutisee kunnes korkin avaa, silloin puhe tulee ulos selvästi.

Voit keksiä aina uusia hahmoja ja lisätä niitä luonteenpiirteineen tarinaan!

Roskajuttu on kolmen tapaamiskerran kokonaisuus, mutta sitä voi muunnella toteuttamalla vain osan tuokioista tai toiminnoista.

1.toimintapäivä (iso tila)

Ensimmäisen toimintapäivän aikana tutustutaan Satusalkkuun, tai tällä kertaa Satusankoon. Seikkailuun lähdetään toiminnallisen sadun mukana, musisoiden, tanssien, sanataiteen sekä draaman keinoja käyttäen. Ensimmäisenä toimintapäivänä tarvitaan suurehko tila, missä voidaan liikkua ja tanssia.

2.toimintapäivä (pöytien ääressä toimiminen)

Toisena toimintapäivänä toimitaan visuaalisten taiteiden parissa, Roskajutun hahmojen maailmassa. Päiväkodin ennakkotehtävänä on kerätä toista toimintapäivää varten liimattavissa olevaa kierrätysmateriaalia, kuten purkkeja, pahvisia pakkausmateriaaleja, jäätelötikkuja, kertakäyttöastioita, kangastilkkuja tai muita soveltuvia materiaaleja.

3.toimintapäivä (iso tila)

Kolmantena toimintapäivänä luodaan värin ja musiikin kautta tunnelmaa. Isompien kanssa tehdään tarinallinen koonti seikkailusta. Pienimpien kanssa tunnelmoidaan roskahahmojen seurassa.

Roskajuttu (tarina ja toimintaohje tarinan kertojalle)

Lapsille jaetaan sankoista roskat tilaan tultaessa. (Esim. rapisevaa paperia, kahisevia muovipusseja, kolisevia peltipurkkeja ja kiliseviä lasipurkkeja)

Ämpäristä kuuluu kauhea meteli. Siellä kolisee, suhisee, rämisee, kilahtelee ja kahisee.

Lapset tekevät roskasankon äänimaisemaa saamillaan roskilla.

Pertti Purkki herää meteliin. Hetken toivuttuaan hän alkaa katsoa ympärilleen. Ämpärissä ovat myös Mauno Mehupönttö, jäätelötikut Tiku ja Taku, muovipussi Haamuli Hulmunen, lasipurkki Helinä Kilinä, kuvalehti Kerttu Kotivalo, entinen banaani Börje (vain takki jäljellä) ja Rauha Riepu-Rättilä.

Esitellään sankon asukkaat vuoronperään tarinan yhteydessä ja lopuksi sanko kaatuu.

Pertti Purkki huutaa: ”Hei! Mitä te täällä teette? Tämä on minun ämpäri!”

Muut alkavat myös huudella:

Helinä Kilinä: ”Miten niin? Olin täällä ensin!”

Kerttu Kotivalo: ”Tämä on uusi astia! Minulla ei ole omaa tilaa!”

Haamuli Hulmunen: ”Aina me ollaan oltu yhdessä! Vanha astiani vietiin pihalle!”

Börje: ”En tahdo olla yksin! Älkää tökkikö minua! En halua olla teidän kanssa samassa astiassa!”

Tiku ja Taku: ”Täällä haisee! Täällä on ahdasta!”

Haamuli Hulmunen: ” Sinä raavit minua!”

Börje: ”Tuo muovi kutittaa!”

Helinä Kilinä: ”Missä minun omat kaverini on?!”

Purkki karjaisee: ”HILJAA! Vaikka me ollaankin kavereita, on selvää, ettei me voida asua yhdessä. Meidän täytyy selvittää, mihin meidän asunnot ovat kadonneet.”

Kerttu Kotivalo: ”Meille tuli uusi emäntä, Sibylla Turhanen. Hän ei välitä roskista vaan haluaa niistä mahdollisimman nopeasti eroon. Kuulin, kun hän kertoi naapurille.”

Haamuli Hulmunen ulisee: ”Kukaan ei välitä meistä”, ja hänen muovipussinsa alkoi uhkaavasti kostua kyynelistä.

Liike ja ääni hahmoille:

 1. Helinä kilinä: Lasin rikkoutuminen, sulaminen?
 2. Kerttu Kotivalo: Sanomalehtitanssi? Lärpätys?
 3. Haamuli Hulmunen: Kevyesti, muovipussit oppilailla?
 4. Börje: kaatuillen, liukastellen
 5. Tiku ja Taku: erilaisia hyppyjä jalat yhdessä
 6. Pertti Purkki: robottitanssi

Pertti Purkki ottaa ohjat vahvoihin leukoihinsa.

”Tässä ei itku auta. On tehtävä suunnitelma. Mitä sanoo Mauno?”

Mauno vaan mumisee yhä kiivaammin ja isommin. Joku on unohtanut avata korkin. Börjen tahmeat kuoret saavat lujan otteen Maunon pullonkorkista ja poksauttavat äänen ulos.

”VIHDOINKIN! Olisi ollut niin paljon sanottavaa jo pitkän aikaa! Mutta yök, sinun kuoret ovat tahmaiset! Eikö Rauha voisi pyyhkiä suupieliäni?”

Börje suuttuu: ”Ollaanpa sitä olevinaan! Itse olet ollut täynnä kauheaa makeaa litkua, minä olen sentään luonnontuote!”

Rauha: ”Minä voin kyllä pyyhkiä! Rauhoitu Börje, olit suureksi avuksi!”

Pertti Purkki: ”No niin! Riita seis! Kiitos Rauha! Ehdotatko jotain Mauno?”

Äänentuottamisleikki: korkki kiinni-> muminaa, korkki auki -> ääni, erilaisia ääniä, sanoja, kovaa/ hiljaa

Huoneeseen saapuvat Sibylla Turhanen ja hänen siivoojansa Sylvi Siisti. Kertojat laittavat roolimerkit päälleen ja muuntautuvat Sibyllaksi ja Sylviksi.

Sylvi huomaa kaatuneen roskasankon ja kauhistuu, kun turhamainen Sibylla ei lajittele roskiaan.

Sibylla ei osaa lajitella ja Sylvi näyttää miten se tapahtuu. Sylvillä on mukanaan lajitteluastiat: Metalli, bioastia, sekajäte, pahvi, paperi ja lasi. Sylvi kysyy lapsilta mikä roska kuuluu mihinkin astiaan.

Kaatuneen roskasankon pohjalta löytyy Sibyllan etsimä koru tai jokin muu kadonnut tärkeä tavara, mistä seuraa onnellinen loppu!

Tarina: Minnamaria Koistinen, Lastenkulttuurikeskus Verso & Soisalo-taideleikkikoulu / Satusalkkuseikkailu 2014

Roskanlajittelulaulu videolinkissä

”Jos sun lysti on, niin lajittele näin…”

Roskajuttu – harjoituksia

Visuaalinen kooste 1-3v.

 • muistellaan tarinaa ja tarinan hahmoja
 • tehdään oma pää-jalkainen roskahahmo keppinukkemalliin
 • kierrätyskartongista leikataan ympyrä-neliö-kolmio vartalo (ihan pienillä valmiina vartalo aihiot). Keppi on kiinnitettynä vartaloon.
 • liimataan kehoon erivärisiä paperinpalasia
 • jalat ja kädet tehdään paksummasta langasta liimaten, isommilla aihioon tehdään reiät ja pujottamalla ja solmimalla laitetaan ne kiinni
 • käsiin ja jalkoihin liimataan kämmeniksi ja jalanpohjiksi napit
 • liimataan nappisilmät, lankasuut ja lanka/lampaanvillahiukset
 • nimetään hahmo

 Improvisaatiot

 • roskien liikkeet ja äänet
 • toinen on roska tai esine ja toinen on käyttäjä
 • lahjan antaminen: ojennetaan toiselle ”näkymätön” lahja (antaja määrittelee vain summittaisen koon ja mahd. painon), lahjan saaja saa itse keksiä minkä lahjan sai
 • esineteatteria roskahahmoilla ja oikeilla roskilla
 • käydään läpi koko käsikirjoitus

Sanataideharjoituksia roskateemaan

Esineen puheenvuoro – minä-muodossa

 • missä synnyin
 • missä olen käynyt
 • kuka minut on omistanut
 • miksi olen kaatopaikalla tai roskiksessa
 • mitä nyt ajattelen
 • mitä mieltä olen muista roskista
 • mistä haaveilen
 • oliko esineellä surullinen/iloinen elämä
 • voiko esineen ottaa vielä käyttöön vai jätetäänkö se kaatopaikalle tai roskikseen

Kirjoita pieni tarina: Esineen entinen elämä – mitä se oli ennen kuin se tehtiin?, eli raaka-aineiden tarina esim. puuesineen puu, muoviesineen muovi.

Hahmokieltä videolinkissä

Kun lasten luomat roskahahmot, kierrätysmateriaaleista valmistetut mielikuvitustyypit alkavat puhua, syntyy lasten omaa hahmokieltä. Sitä voit käydä kurkkaamassa tästä videolinkistä, jossa Repokankaan päiväkotilaiset seikkailevat ”roskasakin innoittamana” taidekasvattaja Anna Savolaisen kanssa.

Vinkkejä Roskasakin tuleviin seikkailuihin

 • Piirrä / maalaa /tee kuvakollaasi kierrätysmateriaaleista Pertti Purkin perheestä tai muista Roskajutun hahmoista. Nimeä perhe.
 • Tee Roskajutun innoittamana oma roskahahmo kierrätysmateriaaleista! Nimetty hahmo voi seikkailla lapsen mukana kotona. Lapsi voi piirtää, maalata tai valokuvata yhteisiä seikkailujaan hahmon kanssa. Myös vanhemmat voivat kirjoittaa hahmon seikkailuista ja tunteista lapsen tekemiin kuviin. Tuliko seikkailuja kirjaksi asti?
 • Roskamaiseman tarina: Oma roskakaupunkini, oman maiseman sanoittamista ja tarinan kertomista. Onko roskakaupungillani jokin nimi? Onko siellä liputuspäiviä? (Itsenäistyvien roskien päivä? Roskakarnevaalipäivä?) Onko kaupungilla jonkinlainen johtaja, kuningas, kuningatar, presidentti..? Onko jokin paikka asukkaiden lempipaikka? Onko asukkailla jotain haaveita ja toiveita, mitä kaupunki voisi vielä tarvita ja mitä sinne voisi rakentaa?
 • Roskajutun hahmot lähtevät matkalle! Tee ryhmätyönä pahvilaatikosta hahmoille kulkuväline. Minne he ovat matkalla? Kirjoitetaan muistiin lasten ajatukset. Jatkotyöstö: Tehdään ryhmätyönä maalaten, liiduilla, leimasimilla tai muilla välineillä maisema hahmoille. Mihin hahmot matkustavat? Millainen maisema? Asuuko siellä ketään? Millaisia asukkaita?
 • Roskapantomiimi: Vuorotellen jokainen esittää jotakin roskaa tai esinettä ja toiset yrittävät arvata. Liikekieli kertoo esineen raskaudesta, keveydestä, jäykkyydestä, notkeudesta. Ohjeistusta voi helpottaa siten, että lapsi esittää, mitä jollakin esineellä tehdään (puhelin, vatkain, lapio, harja..). Lapset voivat esittää myös roskanäytelmän väkeä.
 • Kierrätysjuhlat: Järjestäkää kierrätysjuhlat, esim. Pertti Purkin tupaantuliaisjuhlat, Haamuli Hulmusen syntymäpäivät tai Börje-banaanin ja Rauha Riepu-Rättilän häät, joissa pukeudutaan kierrätysasuihin, tanssitaan ja musisoidaan kierrätysmateriaaleilla!
 • Perustakaa Skiffle-bändi tai Romuorkesteri! Romusoitinorkesterin soitinvalikoimaa : (Huom! Tapetin jämät ja kuvalehdet käyvät monen soittimen päällysteeksi!)

 – Pesupallo + pilttipurkin kansi + herneet/makaronit = marakassi

– Yllätysmunan sisäkuori + riisi/herneet + teippi tai kangaspäällinen = rytmimuna

– Talouspaperirulla + kävyt + riisi + päätyjen teippaus = sadekeppi

– Pieni peltipurkki + pingoitettu nahkakansi + herneet = rumpu

– Iso avoin peltipurkki + kangaspäällyste = rumpu ja äänenvahvistin (huhuilupurkki)

– Luonnonmateriaalit, esim. kepit = clavesit

– Metalliset kierrekorkit (2kpl) + pitävä teippi = kastanjetit

– Muotoilultaan raidallinen metallipurkki + luonnosta poimittu keppi = guiro

 

 

Vinkkilistan kokosivat Lastenkulttuurikeskus Verso ja Soisalo-opisto 2014. 

Hauskoja tuokioita roskajutun merkeissä!