21.2.2019
Yhteinen hetki – ota kuva ja osallistu Varkaudessa
Tule mukaan toteuttamaan lapsen ja vanhemman yhdessä kokemista hetkistä k...
11.2.2019
Satujen maailmaan ohjataan nyt myös LAKU-lähetteellä
Lastenkulttuurikeskus Verson satutuokioiden kevätkausi on käynnistynyt. Kauden e...
18.12.2018
Verson ensimmäinen uutiskirje
Lastenkulttuurikeskus Verso on ottanut käyttöön uutiskirjeen.
Lue lisää.

22.11.2018
Varkaudessa Lastenoikeuksien viikon päättää Museoiden Perhesunnuntai
Varkauden museoiden perhesunnuntai: Joulu on...
8.11.2018
Marraskuu on lastenkulttuurin juhlaa
Lastenkulttuurikeskus Verso juhlii 10-vuotista toimintaansa marraskuussa....
31.10.2018
Masussa-esityskiertue tavoittaa savolaiset haja-asutusalueiden lapset
Suomalais-slovenialainen Vauva- ja taaperoteatteriryhmä AEIOU kiertää Mas...
12.10.2018
Satuseikkailuissa kootaan omat satukirjat
Valtakunnallista Satupäivää juhlitaan Sadun nimipäivänä torstaina 18. lok...
2.10.2018
Koululaisten maksuttomat taidekerhot alkavat Varkaudessa, Joroisissa ja Juvalla!
Lastenkulttuurikeskus Verson KaiKuVa- kaikille kulttuuria vapaa aikaan -h...
6.4.2018
Taideneuvolasta iloa, läheisyyttä ja kohtaamisia
Ota minut syliin uskalla laulaa ja...


31.10.2018
Suomalais-slovenialainen Vauva- ja taaperoteatteriryhmä AEIOU kiertää Masussa-esityksellään Lastenkulttuurikeskus Verson kuntien haja-asutusalueita Etelä- ja Pohjois-Savossa marraskuussa 2018.

Esityskiertue on suunnattu lapsille, jotka asuinpaikastaan johtuen pääsevät harvoin nauttimaan esittävästä taiteesta. Kiertue koostuu 21 esityksestä, jotka järjestetään pääosin varhaiskasvatuksen tiloissa päiväesityksinä päiväkotien ja perhepäivähoidon lapsille. Esityksiä on Pieksämäellä, Leppävirralla, Heinävedellä, Joroisissa, Juvalla, Rantasalmella, Savonlinnassa ja Hirvensalmella. Kiertueen yhteistyökumppanina toimii Lastenkulttuurikeskus Verso. Kiertuetoimintaa tukee Etelä-Savon Taidetoimikunta.

Kiertueen aikana Lastenkulttuurikeskus Verso järjestää myös yleisölle avoimen esityksen Varkauden kaupunginkirjastolla torstaina 22.11. klo 17.30. Esitykseen on vapaa pääsy, vapaalipun voi noutaa ennakkoon kirjaston lastenosastolta.

Masussa
Masussa on tarina yhdeksästä kuukaudesta. Esitys kuvaa sikiön kehitystä kohdussa solusta vauvaksi. Vauvan elämää ja unelmia kuvataan värikkäästi. Esityksen aihe on pikkulapsille tuttu. Lapset ovat kiinnostuneita omasta syntymästään ja perheisiin syntyy uusia sisaruksia. Masussa on musiikin siivittämä, leikkisä esineteatteriesitys. Masussa on suunnattu vauvoille ja taaperoille, mutta esityksen parissa viihtyvät myös 3-6 -vuotiaat lapset.

Masussa on viimeinen osa AEIOU:n kolmen kehoteemaisen esityksen sarjaa. Sarjan ensimmäinen teos Kehoko, moniaistinen esitys kehon toiminnoista sai ensi-iltansa 2015. Slovenian ensi-ilta oli Ljubljanan Lasten ja taiteiden talossa ja Suomen ensi-ilta Kulttuurikeskus Poleenissa Pieksämäellä osana Lastenkulttuurikeskus Verson ohjelmistoa. Sarjan toinen esitys Söhrynä, Ljubljanan tanssiteatterin kanssa yhteistyössä tuotettu leikkisä tanssiteatteriteos kehokuvan synnystä, sai ensi-iltansa 2016. Slovenian ensi-ilta oli Ljubljanassa osana Euroopan Unionin tukemaa Small Size -festivaalin virallista ohjelmistoa ja Suomen ensi-ilta nähtiin Espoon kulttuurikeskuksessa. Masussa-esityksen ensi-ilta oli Vauvan TUUTTi -tapahtumassa Jyväskylän kaupunginteatterilla joulukuussa 2017. Slovenian ensi-ilta nähtiin Ljubljanan Lasten ja taiteiden talossa huhtikuussa 2018. AEIOU sai Masussa-esityksen valmistamiseen rahoitusta Ljubljanan kulttuuritoimelta, TelepART-ohjelmasta ja Etelä-Savon kulttuurirahastolta teatterin perustajajäsen Katja Kähköselle myönnetyn työskentelyapurahan muodossa.

Kehoteema valikoitui, kun AEIOU-työryhmäläiset havaitsivat, että lapset osaavan nimetä useita eksoottisia eläimiä, mutta eivät omia elimiään. Aiheesta ei puhuta; usein aikuisetkaan eivät osaa määritellä elimiensä sijainteja. Aihe on tärkeä: hyvän kehoitsetunnon syntymisen edellytyksenä on, että lapsi saa tutustua kehoonsa ilman häpeää. Hyvä kehoitsetunto tukee terveen minäkuvan syntymistä.

Vauva- ja taaperoteatteri AEIOU toimii kahdessa maassa
AEIOU on toiminut Sloveniassa vuodesta 2010 ja Suomessa 2013 alkaen. Esitykset pyörivät yhtaikaisesti molemmissa maissa. Toiminta ei ole siis ainoastaan kansainvälistä, vaan myös paikallista. AEIOU on näyte siitä miten kahden eri kulttuurin välinen yhteistyö voi olla hedelmällistä: syntyy oivaltavaa taidetta, joka tavoittaa uusia yleisöryhmiä. AEIOU on palkittu Slovenian Nukketeatteripalkinnolla 2013 ja 2015 ja sille myönnettiin Slovenian Teatterilaatumerkki 2017. Kiertueteatterilla on ollut kahdeksan toimintavuotensa aikana yli 55 000 katsojaa.  AEIOU-työryhmä koostuu teatterin, kuvataiteen ja taidekasvatuksen ammattilaisista. Taiteellisen työryhmän jäseniä ovat Joroisista kotoisin oleva, mutta nykyään Ylöjärvellä asuva, nukketeatteritaiteilija Katja Kähkönen ja slovenialaiset kuvanveistäjä-taideaineiden opettaja Mateja Ocepek ja nukketeatteritaiteilija Katja Povse. 

Lisätiedot
Katja Kähkönen, Vauva- ja taaperoteatteri AEIOU
p. 0407296654
info@aeiou.si

www.aeiou.si/fi
www.facebook.com/vauvajataaperoteatteriaeiou
www.facebook.com/pages/A-E-I-O-U-Gledališče-za-dojenčke-in-malčke/129699647078120

Päiväkotikiertueen aikataulut medialle:
Sirpa Virtanen, Lastenkulttuurikeskus Verso
sirpa.virtanen@soisalo-opisto.fi
p. 044 743 6468KUVA: Matej Povse


LASTENKULTTUURIKESKUS VERSO
Taipaleentie 24, 78200 Varkaus
Terhi Siippainen
Lastenkulttuurikoordinaattori
terhi.siippainen @ soisalo-opisto.fi
044 743 6409

Julia Vatanen
Kulttuurituottaja
julia.vatanen @ soisalo-opisto.fi
044 444 2457Tiina Nissinen
KaiKuVa-koordinaattori
tiina.k.nissinen @ soisalo-opisto.fi
044 444 2609

Helinä Juurinen
Hankekoordinaattori / LAKU-lähete ja Taideneuvola
helina.juurinen @ soisalo-opisto.fi
040 713 8632
Minnamaria Koistinen
Taidekasvattaja
minnamaria.koistinen @ soisalo-opisto.fi
044 444 2386

43318